Csúszik az építkezés, késik a lakás átadása, akkor kötbér! Az eladó ügyvédje nem a te ügyvéded.

Az építőipari helyzet változása miatt dupla jelentősége lesz a kötbérnek, mert már most látszik, hogy az építők (eladók) a határidőkkel sokszorosan kerültek bajba, ami a vevőkre is alapvetően kihat.

  Az új építésű lakások kb. 60-80 %-ának átadása  szinte biztos hogy csúszni fog, és az eladó ügyvédje nem azt fogja tanácsolni a vevőknek, hogy kötbért (vagy bármit) követeljenek.

Mi is az a kötbér? A kötbér fizetési kötelezettség vállalás arra az esetre, ha valamelyik fél megszegi a szerződést. Tipikusan ilyen eladói szerződésszegés, ha  egy építkezésnél a műszaki átadás időpontja az eredeti határidőhöz képest késik. 

Mi lehet az eladók várható reakciója erre a helyzetre? Milyen jogai, lehetőségei vannak a vevőnek?

– Ha van  kötbérmentes időszak a szerződésekben (30-60 nap előfordulhat)  akkor  ezt az eladók maximálisan ki fogják használni.

– Ha még mindig fennáll a késedelem, azért hogy megmeneküljenek a kötbértől, elkezdik a műszaki átadás-átvételi eljárás lefolytatását  akkor is, ha a lakás (ház) nincsen kész.  Lesz egy jegyzőkönyvük olyan dátummal, ami az eredeti szerződésben átadási határidőként szerepel. A műszaki átadás-átvétel lebonyolításának hosszára ugyanis nincs jogszabályi előírás. Határidőben, dokumentáltan  elkezdik, aztán egyszer majd csak befejeződik.

– A kötbér kivédése érdekében a következmények vállalása helyett  “közös megegyezéssel” módosítani akarják az átadás-átvétel határidejét. 

– Az építőanyag, munkabér stb. időközbeni emelkedésre tekintettel megpróbálják “közös megegyezéssel” megemelni a lakásárat és a megemelt árba beszámítják a kötbér összegét, így nem fizet senki senkinek (pedig de…..) 

– Finoman “bezsarolják”  a vevőket azzal, hogy amíg kötbérigényük lesz és arról írásban nem mondanak le, addig  majd visszatartják és nem adják ki a tulajdonjog bejegyzési engedélyeket, vagy más olyan hátrányt helyeznek kilátásba, ami a birtokbaadást, tulajdonszerzést hátráltatja. .

A kötbér problémák szinte kivétel nélkül alkuk úján dőlnek el! Az eladói fenyegetések döntő része blöff, de hihetően és jól előadva! A kötbér megbeszéléseken – ha vannak vagy kikényszerítjük- döntő szerepet játszik mindenkinek az ügyessége, a tudása, és a szakszerű segítség. Nagyon ritka, amikor “le kell nyelni” a kötbérkövetelés egészét. Lehet, hogy még jól is járhatsz? Nagyon sok lehetőséged van !
 
Egy biztos: Ha már a kötbér elismerésével, megfizetésével probléma van, a kötbérigényünk  bejelentésén kívül ne levelezzünk, de főleg ne írjunk alá semmit szakember nélkül, mert nem tudjuk milyen megfogalmazás, szófordulat az, amellyel lemondunk a jogainkról. 

Ha segítségre van szükség: Dr Radovits László ügyvéd email: pprrt@t-online.hu  Rengeteg megkeresést kapunk, de a félreértések elkerülése végett szeretném tisztázni, hogy az első konzultáció az ügy bonyolultságától függően általában díjmentes, de ügyek megoldásához szükséges jogi szolgáltatás nem ingyenes!

A lakóparki, társasházi lakások vásárlásánál általában az eladó nyújtja az ügyvédi szolgáltatást. Van aki örül, hiszen így látszólag akár több százezret is spórolhat, több jut majd függönyre. És lehet hogy kétszer spórolt. Az ügyvédet sem kellett kifizetnie, meg a függönyt se volt hova feltenni. Ez az állítás  egyáltalán nem rugaszkodott el a valóságtól. Az eladó ügyvédjét igénybe venni tehát csak látszólag spórolás. Látszólag. Mert egyrészt bekalkulálják a díját a lakás árába, tehát eleve nem volt ingyen. Másrészt nem azt várják el tőle, hogy téged képviseljen. Még akkor sem, ha egyébként kedves, rendes és megbízható. Az eladó pénztárcája ugyanis az asztal másik oldalán található. A te pénztárcádból fog a pénz oda átvándorolni, nem fordítva (kivéve a kötbért). Ebből fakadóan semmiféle közös érdeketek nincsen, amit az eladó ügyvédje képviselni tudna.


Hasonló cikkek