Az ingatlanközvetítők kártérítési felelőssége

A nem kért telefonálgatás, a félrevezető hirdetés önmagában is  sérelemdíjat alapozhat meg……

3 700 Ft
Kosárba rakom
Az ingatlanközvetítők kártérítési felelőssége

I./ Közvetítői díjazás (mértéke, esedékessége, fizetési módja stb.)

II./
Mikor állhat fenn az ingatlanközvetítők kártérítési felelőssége? (felelősség a kéretlen telefonokért, a valótlan tartalmú hirdetésért, az alaptalan díjkövetelésért, a jogosulatlan pénzátvételért, közvetítői szerződésszegésért stb.)

III./ Mikor gondolj arra, hogy ingatlanost kellene váltanod.

Bevezető

Mit tesz meg az ingatlanosod érted? – Mindent, ami neki jó.”

Bár nem kötelező vagy szükségszerű, de az ingatlanközvetítők igénybe vétele az adásvételek során általánossá vált. Sokan és sokat tettek azért, hogy az ingatlanközvetítés társadalmi megítélése ilyen negatív általánosítás szintjére jusson, miközben tudjuk, hogy minden szakma gyakorlásának minősége alapvetően személyfüggő. Ez az írás tehát nem azokról az ingatlanközvetítőkről szól, akik tisztességgel, becsülettel dolgoznak.

DE van olyan helyzet, amikor nem tudsz mit kezdeni az ingatlanossal? Pénzt követelnek rajtad alaptalanul? A tudás itt is hatalom! Sokan azt gondolják, vagy legalábbis beletörődnek, hogy egy valótlan tartalmú ingatlan hirdetés ellen nincs mit tenni, a tízesével kapott kéretlen közvetítői telefonok az élet rendjéhez tartoznak, az ingatlanról elhallgatott információk természetesek. Lassan átnyomják rajtunk és „normális” lesz, hogy az eladóknak csak azokat a vevőket van lehetősége megismerni, akiktől a közvetítő előre pénzt kért, miközben fogalmunk nincsen arról, hogy az elhajtott vevők közül ki és milyen árat fizetett volna a lakásunkért, házunkért. Olyan szerződéseket iratnak velünk alá, amiben több a kötelességünk mint a jogunk, és akkor is fizetnünk kell, ha az ügyünkben nem történt semmi, vagy éppen saját magunk adtuk el az ingatlanunkat….Nem ritka, hogy a közvetítői szerződés megszűnése után kopogtat be valaki hozzánk az el nem végzett munka díjáért. Mindez azonban csak akkor van így, ha nem tudjuk, hogyan előzhetjük meg rossz szerződés aláírását vagy ha nem ismerjük a jogainkat, jogérvényesítésünk lehetőségeit. Úgyhogy nem kell elviselni következmények nélkül, ha ugyanannak a közvetítő cégnek már a hatodik lakását néztük meg feleslegesen a kamu fotók, vagy a félrevezető tájékoztatás miatt, vagy ha a tutti vevőről az derül ki, hogy csak addig volt vevő, amíg a közvetítői szerződést alá nem írtuk……


Az ingatlanközvetítők jogellenes magatartása, szerződésszegése, szerződésen kívüli károkozása azonban mintha tabutéma lenne, pedig akár az eladót, akár a vevőt sújthatja. A közhiedelemmel ellentétben az ingatlanközvetítők – nem is kicsit – felelősek a tevékenységükért. A félrevezető tájékoztatáson keresztül az adásvétel manipulálásán át, rengeteg, különféle típusú eset fordulhat elő, amikor a közvetítői
díjfizetés csökkentése, de akár jogszerű megtagadása vagy kártérítés érvényesítése helytálló lehet.

Ajánlom ezeket az ismereteket azoknak is, akik ingatlan eladást, vételt terveznek, és most kerülnek kapcsolatba a közvetítőkkel. (Reméljük, soha nem kell több százezres vagy milliós jutalékot alaptalanul kifizetniük.) Nem lesz haszontalan ez az olvasmány azoknak az eladóknak vagy vevőknek sem, akik esetleg már nagyon pórul jártak, hogy újabb hibát ne kövessenek el.

A közvélemény általánosít. Figyelmeztető jelenség az ingatlanos szakmának, hogy egyre gyakoribbak az olyan hirdetések, amelyekben ingatlanközvetítők közreműködését nem kérik. És egyre gyakoribbak az olyan perek, amelyeket olyan okok miatt indítanak az eladók vagy a vevők, amit pár éve még szó nélkül hagytak…… Változnak az idők!  

Bármilyen furcsa, de az ellenük támasztható polgári jogi követelések vagy a büntetőjogi felelősségre vonás megelőzése érdekében ajánlom ezeket a sorokat az ingatlanközvetítőknek is. Szerintem sokuknak lesz mit tanulni belőle….

A tanulmányban megpróbáltam közérthetően fogalmazni, ezért lehet, hogy a tartalom a szakszövegek precizitásától eltér. Elnézést kérek a jogászoktól…

Üdvözlettel: Dr. Radovits László szerző, ügyvéd.
email: pprrt@t-online.hu

Jelen tanulmányt törvény alapján szerzői jog védi, megvásárlása együtt jár Általános Szerződési Feltételek elfogadásával.