Olaszország imádóknak és ingatlan befektetőknek. Megfizethetővé vált az olasz ingatlanpiac.

2019 tavasza óta  elemezzük az olasz ingatlanpiacot és már tavaly is  voltak régiók nagyon jó árakkal.  A Duna-part de még inkább a Balaton contra San Remo vagy a Como-i tó legalább üdülési (kiadási) szinten azért sokaknak elgondolkodtató. És minden leszervezhető.

Az teljesen egyértelmű, hogy aki a vásárlás nem egyszerű folyamatán túljut nagyon-nagyon jól járhat, mert az árak – még az összes járulékos költséggel együtt is – rendkívül vonzóak. Az  életminőségről és egy olasz lakástulajdon (lakcím) előnyeiről nem is beszélve. Aki pedig az ingatlan hirdetéseket nézegeti  – ha nem akar nagyot tévedni – a hirdetési árra  tegyen rá 25-30 %-ot  és akkor van  a realitások környékén.  ( Pl. az adás-vételhez elengedhetetlen és  hirdetésekben nem említett  közjegyzői díjak  2.000 euro körül indulnak)  Természetesen mindenki szeret spórolni, de akinek ebben nincs szerencséje jó előkészítés nélkül a sokadik kör után rá fog jönni, hogy az árra csak rátett egy jó nagy lapáttal.

Nem szabad elfelejteni, hogy az olasz ingatlanvásárlás menete nagyon sok mindenben különbözik a magyartól.  Ezért dolgoztunk ki egy több lépcsős (spórolási) szisztémát arra, hogy a jogi és műszaki garanciák már előzetesen meglegyenek, és ne a helyszínen derüljön ki, valaki teljesen feleslegesen utazott le pl. Toscanaba, vagy a Lago di Garda környékére…..  A személyes megtekintést úgysem lehet megúszni, csak nem mindegy, hány út kell ahhoz, hogy valaki a vásárlásig eljusson.

Nem vagyunk olasz ingatlan ügynökök. Egyetlen olasz irodával nem állunk  ügynöki  kapcsolatban, kizárólag a magyar vevők érdekeit képviseljük. Ebből az következik, hogy teljesen mindegy, ki és hol találja meg álmai lakását vagy házát. Nyugodtan jelentkezzen, és megpróbálunk segíteni. Nem ingyen, de garanciákkal.  Tudjuk, hogy hatalmas a kínálat és legnehezebb dolog a válogatás. Ezért aki jelentkezik hirdetési szinten legalább 3-5 ingatlant válasszon ki, mert nem lehet előre tudni van-e valami gond velük.

Szolgáltatások, amelyek Észak-Olaszországban (pl. Milánó, Torino, Trieszt, az Adria északi része, Verona és ezen települések környéke, a Garda tó),   Toscana tartomány, délen Puglia tartományban, Sziciliában és Szardinián érhetők el:

1./ Amennyiben az interneten található lakás kínálatból választ, de nem tudja azonnal személyesen  megtekinteni a kiválasztott ingatlant, viszont nem szeretne lemaradni róla, akkor:
Megkeres bennünket, és mi megpróbálunk megszervezni egy előzetes ingatlan megtekintést. Ez azt jelenti, hogy valamelyik kinti partnerünk felveszi a kapcsolatot az olasz ingatlanközvetítővel, odamegy és személyesen a helyszínen megnézi az ingatlant, felvesz a műszaki állapotáról egy adatlapot, saját fotó dokumentációt készít a lakásról, a házról és a környékről, ellenőrzi az ingatanközvetítőnél rendelkezésre álló dokumentációt, és minderről – plusz a személyes véleményéről, benyomásairól –  készít egy beszámolót amit átad Önnek. Ez az eljárás – azon túl, hogy megspórolja egy esetleges felesleges kiutazás költségeit – nagyon sok olyan plusz információval szolgálhat ami szükséges egy vásárláshoz, de amit általában akkor sem kap meg, ha segítség nélkül, személyesen jár el. Az információk alapján eldöntheti, hogy az érdeklődése megmaradt, vagy más ingatlant keres.

2./ Amennyiben már megnézte és kiválasztotta az ingatlant,  a vásárlás során:
Jellemzően  baráti tapasztalat vagy a nyaralása során egy ingatlanközvetítő iroda kínálatát nézegetve jut valaki arra az elhatározásra, hogy Olaszországban ingatant venne, sőt az is előfordul, hogy azonnal neki is áll lakásokat nézegetni. Amennyiben bármely módon a lakás kiválasztása megtörtént,  kinti partnerünk felveszi a kapcsolatot az ingatlanközvetítővel, a teljes  adás-vételi eljárás alatt (ajánlat, előszerződés, szerződéskötés) tartja a kapcsolatot az ingatlanközvetítővel és a közjegyzővel, segítséget nyújt vagy ügyvédi közreműködést biztosít az ajánlat tételhez, magyar-olasz nyelven az ingatlanos és a közjegyző előtt tolmácsolást biztosít a szerződéskötés végleges lezárásáig.(Fontos tudni, hogy a szerződések, közjegyzői okiratok  általában olasz nyelven készülnek, ezért a tolmácsolás kiemelt jelentőséggel bír.)

3./ A vásárlás után:
Szükség lehet segítségre a bankszámla nyitáshoz, közüzemi szerződések megkötéséhez, vagy – amennyiben van ilyen – a társasházi ügyek kezdeti intézéséhez. A bankszámla nyitásra sor kerülhet a vásárlás előtt, míg a többi szerződéskötés, ügyintézés már csak a vásárlás után aktuális. Amennyiben ilyen igénye van ennek a teljesítése is megoldható. 

4./ Lakásfelügyelet 
Sokak számára kérdés, mi lesz az ingatlanával, ha nincs éppen Olaszországban? Ennek a problémának a megoldása nagyban függ attól milyen célra kíván vásárolni. Ha saját használat céljára vásárol, akkor ma már vannak olyan internetes távfelügyeleti lehetőségek, amivel folyamatosan ellenőrizni tudja mi történik a lakásában, léteznek olyan cégek, akikkel szerződni lehet vagyonvédelemre.   Adott esetben azonban szüksége lehet arra, hogy valaki néha kiszellőztessen, esetleg kitakarítson, ellenőrizze megy-e a fűtés vagy nem ázik a lakás stb. Ezeknek a kérdéseknek a megoldására is van lehetőség, ráadásul a szolgáltatás elvégzésének ellenőrzése fotóküldés vagy video útján megoldható.  A személyes ellenőrzéshez mindig településtől függően, bizonyos tartományokban tudunk közvetlen segítséget biztosítani, vagy más által biztosított szolgáltatás leszervezésében közreműködni.

5./ Bérbeadás, bérlet, rövidtávú kiadás
Ha tartós bérbeadás céljára vásárolt – aminek a lebonyolításában igény esetén szintén segítséget kaphat –  akkor a probléma megoldódott, hiszen a bérlője él a lakásban és a felügyelettel nincs gondja.   A tartós bérleti szerződések másképp működnek, mint Magyarországon. Az egy éves vagy rövidebb kiadásra csak speciális esetben van legálisan lehetőség.  (pl. egyetemistáknak vagy külföldiek esetében olasz munkavállalás)

A rövid távú kiadás másik esetcsoportja klasszikusan az Aibnb amely most visszaesett, de nem lesz mindig járvány. Ennek a megszervezésére, lebonyolítására vannak erre szakosodott cégek.  A velük történő szerződéskötéshez igény esetén  segítséget tudunk nyújtani.

6./ Kapcsolattartás:
Amennyiben a földrajzi elhelyezkedés miatt nem tudunk közvetlen segítséget nyújtani, az olaszországi kapcsolat építés, kapcsolattartás megszervezésére  megbízás alapján is lehetőség van. (Ha pl. valakivel olaszul kell beszélnie, de nem ismeri a nyelvet és valami ügyet kellene intéznie.)

7./ Amivel érdemes óvatosnak lenni:
Felhívnám a figyelmet arra is, hogy sok, ingatlanosok által közzétett bírósági árverési hirdetés van, eszement jó árakkal. Bárki, bármit mond vagy ígér, azt tanácsolom úgy felejtsék el, ahogy van, mert a jó lakásokra szuper áron lesz más vevő is, és csak felesleges köröket futnak. Ezek a hirdetések jellemzően “ASTA” megjelölés mellett láthatók az ingatlanos oldalakon. A nagy visszhangot kiváltó 1 euros lakások, házak sem 1 euroba kerülnek. Ráadásul a vásárlás döntően felújítási kötelezettséggel jár, és sokszor helyben lakáshoz, vagy letelepedéshez is kötik.

Általában pedig a  “felújítom a haverokkal a romot” elképzelés sem minden munka kapcsán működik, mert elég nagy kint a munkanélküliség, vannak építési előírások, engedélyek, és nem biztos, hogy mindenki lelkesedik azért ha magyar építőmunkások magyar rendszámú autókból szállnak ki hetekig.  Egyebekben a részleges felújítás bizonyos munkanemekben magyar szakemberrel sem gond – főleg, ha nem hónapokig tart – , de ebből jellemzően a villanyszerelés, víz, gáz és fűtésszerelés kimarad, az eredeti lakásalaprajzot megváltoztató átalakítás pedig a magyar szabályoktól eltérő, külön történet.

Mint a fentiekből látszik a vásárlási szándékon túl az első és legfontosabb döntés az, milyen célra szeretne valaki ingatlant.  Mert egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt (vagy ugyanott lévő) az ingatlant kell megvenni csak saját célú használatra vagy kiadásra. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy ezek az ingatlanárak nem maradnak így, úgyhogy a befektetésünk értéke növekedni fog.

Amit pedig az egészből élvezni lehet: Olaszország, főleg úgy ha senki nem gondolja rólunk, hogy más munkahelyét, megélhetését elvenni mentünk oda.

A legismertebb és jól használható ingatlanos oldalak:

https://www.immobiliare.it/

https://www.idealista.it/

https://case.trovit.it

Azt pedig tudomásul kell venni, hogy ez is egy piac.Olaszországban sem mindenki szegény vagy éppen megszorult, és az igazán jó vételek nem maradnak sokáig hirdetések. A keresés tehát kicsit olyan, mint itthon. Sok idő és energia. Ami pedig egészen hihetetlen, hogy az állandóan kiadható, de  eddíg megfizethetetlen  Rómában vagy Velencében is ki lehet fogni magyar pénztárcának megfelelő ingatlant. Aki pedig nem boldogul, vagy éppen megtalálta amit keres és segítségre lenne szüksége elérhetőségeket a cikk alján talál.

Villa 32 millió forintért Olaszországban

 

Ez is egy véletlenszerűen kiválasztott hirdetés Szadiniáról, ahol pár éve még megfizethetetlen árak voltak. Ezért ismeri kevesebb magyar, mert attól, hogy gyönyörű még nekünk drága. Volt. És pár év múlva az ingatlan piacon megint az lesz. Ez a lakható, jó állapotú  apartman most 60.000 euro, 55 m2 és 500 méter a strand. Az árban a kocsibeálló benne van. (Ha a link nem működik időközben eladták)  És a sort a végtelenségig folytathatnánk.
https://www.idealista.it/immobile/20929032/foto/4/

Dr. Radovits László ügyvéd
email: pprrt@t-online.hu
+ 36 20 5960061