Az eladó vagy a vevő fogja fizetni a 27 %-ra emelt lakás ÁFA-t ?

 

Az ÁFA problémát két tényező határozza meg: Maga az ÁFA törvény és a vonatkozó jogszabályok, valamint a vevő szerződésének tartalma.

1./ A legfontosabb vízválasztó szabály, hogy azok az építkezések, amelyeknek  2018. november 01. napján már végleges (régi szóhasználattal jogerős) építési engedélye volt, és a teljesítés 2024. január 01 napjáig megtörténik, akkor a lakásértékesítésre még a régi  5 %-os ÁFA szabály vonatkozik (az egyéb feltételek teljesülése mellett. pl. max 150 m2 alapterület) .

Ugyanez a helyzet azokra a családi házas építkezésekre is, amelyekre nem építési engedélyt kellett kérni, hanem un. bejelentés alapján épültek, és a hatóság ezt a bejelentést legkésőbb 2018. november 01. napján megtették.

2./ A fentiekből következik, hogy azoknál az építkezéseknél, amelyek építési engedélye 2018. november 02 napján vagy azt követően lett végleges (jogerős) ott 2019. december 31-ig az 5 %-os, azt követően a 27 %-os ÁFA-t kell alkalmazni.

Az épülőben lévő társasházaknál tehát a vevő elemi érdeke, hogy az eladótól a végleges építési engedély hitelesített másolati példányát bekérje, mert ez dönti el, hogy milyen ÁFA mértéket kell a lakás árában megfizetnie.

Dr. Radovits László


Hasonló cikkek