Az eladó vagy a vevő fogja fizetni a 27 %-ra emelt lakás ÁFA-t ?

A lakás ÁFA várható 27 %-ra emelése a 2019-ben befejezendő építkezések esetében az építtetők és nem a lakásvevők problémája lesz. 

Az ÁFA problémát két tényező határozza meg: Maga az ÁFA törvény és a vonatkozó jogszabályok, valamint a vevő szerződésének tartalma. Nyilván nem lehet előre tudni, hogyan változnak a jogszabályok, de a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a lakásvétel eladói teljesítését az un. használatba vételi engedély kiadásától teszik függővé. Ez egy olyan hatósági határozat, amely igazolja, hogy az épület és a lakások az engedélyeknek, jogszabályoknak stb. megfelelően készültek el.  Ezen az oldalon rengeteget írtam már arról hogy lakásunk jogilag nem a kulcsok átvételétől,  és nem is a beköltözéstől lesz a miénk, hanem például ettől az engedélytől, mert ez is szükséges ahhoz, hogy a lakásunk tulajdonjogát a földhivatal a nevünkre bejegyezze.

A valódi kérdés azonban, mi történik, ha a 2019-ben befejezendő építkezés átcsúszik 2020-ra?

Ilyen esetben döntő kérdés az, mit tartalmaz a szerződésünk.   Ha az építtető (eladó) a használatba vételi engedély megszerzését is vállalta és ez nem lesz meg 2019-ben, emiatt kell emelt ÁFA-t kell fizetnie a vevőnek, akkor a régi és az új ÁFA között különbözet összege olyan kár lehet, amelyet az eladó a saját késedelmével okozott, és nem háríthatja át a vevőre. (Kivéve persze, ha az eladó által készített szerződésben eldugták ezt a kis ÁFA trükköt…..)  

Ha az ÁFA emelés 2020-tól megvalósul, a reális verzió tehát az, hogy a 2019 -ben már használatba vételi engedélyt kapott épületekre (lakásokra) vonatkozó szerződések még a régi ÁFA-val mennek – valószínűleg akkor is, ha a fizetés vagy annak egy része átcsúszna 2020-ra –  , viszont a 2020-ban kiadott használatba vételi engedéllyel rendelkező épületekben elkészült lakások vételára – vagy annak egy része – már a 27 %-os ÁFA-val lesz fizetendő. 

Dr. Radovits László


Hasonló cikkek